top of page

Scheenbeenpijn bij hardlopers

Shin Splints of Mediaal Tibiaal Stress Syndroom


Het seizoen om te starten met hardlopen komt er weer aan en een veelgehoorde klacht onder starters zijn pijnklachten aan het scheenbeen.


Klachten

Vaak is het een zeurende, gemene scherpe pijn voorop het scheenbeen of meer naar de binnenzijde aan de rand van het scheenbeen. In de beginfase komt de pijn opzetten tijdens belasting en verdwijnt na de warming up om vervolgens na rust weer terug te keren. Als de irritatie al verder gevorderd is verdwijnt de pijn ook na de warming up niet meer en wordt sporten vrijwel onmogelijk. Druk op de plek van de irritatie geeft een gemene, scherpe pijn.

In ons onderbeen zitten twee belangrijke spieren die o.a. onze voetboog omhoog houden. De voorste en achterste scheenbeenspieren. Deze spieren hechten vast aan het botvlies van het scheenbeen. Als er veel kracht op deze spieren wordt gezet gaat de aanhechtingsplaats ontsteken en veroorzaakt hiermee de kenmerkende pijn


Oorzaken

Meestal is de oorzaak te vinden in de voet. De voet zakt dan tijdens het lopen te ver door naar binnen (overpronatie). Ook het feit dat iemand te enthousiast (te vaak, te snel, te lang) begint en hierdoor slecht opbouwt kan een oorzaak zijn. Ook is de ondergrond waarop gelopen wordt en het gekozen schoeisel van groot belang.


Behandeling

Een register (sport) podoloog kijkt altijd naar het looppatroon, de bewegingen in de voet en het schoeisel. Tevens kan er, samen met een fysiotherapeut, gekeken worden of de opbouw van de belasting goed is of dat hier aanpassingen in moeten komen. Indien de klachten vanuit de voeten komen zal er een goede sportzool aangemeten worden.

bottom of page