top of page

Rugklachten

Iedereen heeft wel eens een keer last van zijn rug, maar veel mensen hebben meerdere malen per week last van onverklaarbare rugklachten. Een stram, zeurend of vermoeid gevoel zijn de meest gehoorde klachten. Vaak gaat het om niet specifieke rugpijn, dit betekent dat er geen fysieke oorzaak gevonden wordt in de rug voor de klachten.


Verkeerde houding

In dat geval kan een podoloog wellicht een oplossing bieden. Rugklachten kunnen namelijk ook veroorzaakt worden door een verkeerde stand van de voeten of een afwijkend looppatroon.

Als de voeten bijvoorbeeld te veel naar binnen zakken raakt het hele lichaam uit balans en kunnen de spieren in de (onder) rug overbelast raken. Het lichaam zal ergens de verkeerde houding gaan corrigeren en meestal is dit in de rug.


Beenlengteverschil

Een beenlengteverschil kan ook rugklachten veroorzaken. Een beenlengteverschil kan echter meerdere oorzaken hebben. Eén been kan daadwerkelijk korter zijn dan het andere, maar ook het bekken kan gekanteld staan of één voet zakt bijvoorbeeld meer door dan de andere voet. Als beide benen niet even lang zijn staan de heupen scheef en zal de onderrug zwaarder belast worden.


Onderrugklachten

Een podoloog zal in het geval van onderrugklachten altijd alle bovenstaande mogelijkheden controleren en eventueel samen met een fysiotherapeut checken.

Indien de rugklachten mogelijk hiervandaan kunnen komen kunnen steunzolen goede uitkomst bieden. Naast zolen zijn goede schoenen altijd een must in het geval van rugklachten.

Een goede schoen moet in dit geval voldoen aan de juiste hakhoogte (geen platte schoen) en een stevige hielomsluiting.



bottom of page