top of page

Hielpijn bij kinderen

Morbus Sever

Hielpijn bij kinderen is een veel voorkomende klacht. Helaas lopen veel kinderen hier onnodig lang mee door terwijl het goed te behandelen is.


In vrijwel alle gevallen gaat het om morbus sever, een ontstekingsreactie/ irritatie van de groeischijf in de hiel. In sommige gevallen zal ook de achillespees of zelfs de kuitspieren klachten geven.


Oorzaken

De groeischijf van de hiel zit aan de achterzijde van het hielbot waar ook de achillespees aan vast zit. Bij kinderen is de groeischijf nog niet verhard en vertoont soms wat onregelmatigheden. Door bijvoorbeeld springen en rennen kan de zachte groeischijf geïrriteerd raken en pijnklachten geven.


Klachten

De hiel zal pijnlijk zijn bij belasting, maar na rust zijn de klachten vaak het heftigst. Kinderen lopen dan geregeld mank van de pijn. Vooral sporten als voetbal, atletiek, basketbal en tennis kunnen deze klachten provoceren. De pijnklachten kunnen in periodes heftiger aanwezig zijn.


Deze aandoening komt veel voor bij kinderen tussen de 8 en 12 jaar en meer bij jongens dan bij meisjes. Als de groeischijf gesloten is dan zal de klacht ook verdwijnen.


Behandeling

Ik kijk altijd naar de stand van de voeten en het schoeisel wat de kinderen dragen. Een verkeerde voetstand verergert de pijnklachten. Op maat gemaakte therapiezolen kunnen de pijnklachten verminderen of zelfs wegnemen waardoor kinderen weer pijnvrij kunnen sporten. Soms is in het begin ook een periode van rust aan te bevelen. Daarnaast zijn schoenen met hielheffing, stevige hielomsluiting en demping in de hiel aan te raden.




bottom of page