top of page

Hielspoor

Wat is een hielspoor

Veel mensen hebben de term hielspoor wel eens gehoord of kennen iemand die dit heeft.

Wat is nou eigenlijk een hielspoor?


Een hielspoor is een scherp uitsteeksel aan het hielbeen welke klachten kan veroorzaken.

Mensen met een hielspoor geven altijd een messcherpe pijn aan onder het midden van de hiel. Het is vaak een duidelijke plek met eventueel uitstralingspijn in de holling van de voet. Vooral de eerste stappen na rust en tijdens langdurige belasting zijn de pijnklachten heftig aanwezig.


Oorzaken

Onder de voet loopt een grote peesplaat van het hielbeen richting de tenen. Deze peesplaat fungeert als schokbreker van de voet.

Door het doorzakken van de voet komt de grote peesplaat onder de voet op grote spanning te staan. Indien dit te vaak gebeurd gaat de peesplaat kleine scheurtjes vertonen bij de aanhechting van het hielbeen. Als dit niet goed geneest krijg je kalkvorming en deze kalkvorming is de hielspoor. Als dit botuitsteeksel in de peesplaat prikt geeft dit de kenmerkende pijnklachten.


Klachten

De meeste mensen met een hielspoor ondervinden geen klachten, sterker nog, de meeste mensen weten niet eens dat ze een hielspoor hebben. Indien er wel klachten optreden gaat dit vaak om vochtophoping onder het hielspoor, weefselontsteking en/ of een kloppende pijn.

Bij het lopen of staan kunt u pijn voelen aan de onderzijde van de hiel. De hiel kan pijnlijk zijn als er op gedrukt wordt en er kan een zwelling ontstaan. Vaak gaat u dan de voet ontlasten om zo pijnklachten te voorkomen. Uiteindelijk veroorzaakt dit alleen maar nog meer klachten elders in het lichaam.


Behandeling

De eerste behandeling van een hielspoor bestaat uit het aanmeten van speciale hielpijn-steunzolen.

De voet wordt gecorrigeerd en er komt zacht, dempend materiaal in de hiel om de voet weer tot rust te krijgen.


Naast de steunzolen zijn de schoenen erg belangrijk. Het wordt aanbevolen om een hak te gaan dragen om de peesplaat te ontlasten. Daarnaast zorgt een stevige hielomsluiting samen met de steunzool voor de juiste stand van de voet.



bottom of page