top of page

Hielpijn bij volwassenen

Hielpijn, pijn in de holte van de voet, is een veelvoorkomende klacht.

Ik help veel mensen met deze klacht. De twee meest voorkomende oorzaken zijn een ontsteking aan de peesplaat (plantaire fasciitis) of een hielspoor.

Onder de voet zit een grote peesplaat, deze pees vangt schokken op van het lopen en ondersteunt de voet. Als deze pees onder teveel spanning komt te staan, kunnen er scheurtjes en/of ontstekingen ontstaan. In de volksmond worden deze klachten vaak hielspoor genoemd, maar dat is niet juist. Een hielspoor is een botvorming uitsteeksel aan het hielbot, vaak is zo’n botuitsteeksel het gevolg van een ontstoken peesplaat en meestal is het die ontsteking die de pijnklachten geeft. Vrijwel altijd ontstaat deze blessure door overbelasting in combinatie met afwijkende voetstand. Mensen met overgewicht, een staand of lopend beroep, verkorte kuitspieren of beginnende hardlopers hebben de meeste kans op een ontstoken peesplaat.

De voornaamste klachten zijn pijn aan de onderzijde van de hiel en in de holling van de voet. Vooral de eerste stappen ‘s morgens of na rust zijn zeer pijnlijk, daarna neemt de pijn af, maar komt bij belasting weer opzetten.


Fasciitis plantaris

Fasciitis plantaris is een langdurige en pijnlijke blessure, steunzolen ontlasten de peesplaat en kunnen de klachten verzachten. In mijn praktijk bekijk ik de stand van de voeten, de schoenen en analyseer het looppatroon. In de steunzool komt zacht materiaal om de pijn te verzachten, bovendien wordt de voetstand gecorrigeerd. Belangrijk is dat schoenen een stevige hielomsluiting hebben en een hak van ongeveer 2,5 cm. In de beginfase zijn rust, massages en rekoefeningen, naast zolen, een belangrijk onderdeel van de therapie.





bottom of page