top of page

Diabetes

Podologie en diabetes mellitus

Podologie Corine.jpg

Wereldwijd hebben meer dan 250 miljoen mensen diabetes. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 4 patiënten vroeg of laat te maken krijgt met voetproblemen.

Mensen met diabetes lopen het risico dat er op lange termijn complicaties ontstaan. U kunt bijvoorbeeld problemen krijgen met de ogen, nieren, bloedvaten, gewrichten en de zenuwen. Vooral de complicaties aan de bloedvaten, gewrichten en de zenuwen kunnen gevolgen hebben voor de voeten.

​

Zenuwen

Alle prikkeloverdracht in het lichaam gebeurd via de zenuwbanen. Deze zenuwen lopen door het gehele lichaam en zorgen ervoor dat we pijn, kou en warmte voelen. Ook zorgen deze zenuwen ervoor dat we kunnen bewegen.
Bij een diabetes patiënt komt het vaak voor dat de prikkeloverdracht verstoord is. Het gevoel in de voeten is dan ook verminderd of zelfs afwezig. Dit wordt neuropathie genoemd.
Een steentje in de schoen of een wondje worden dan niet meer gevoeld waardoor er complicaties kunnen ontstaan.

​

Bloedvaten
Onze bloedvaten zorgen voor aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen en voeren de afvalstoffen af. Dit systeem zorgt ervoor dat een wondje kan genezen. Bij diabetes patiënten komt het voor dat de aan- en afvoer niet goed meer verloopt. Een wondje kan dan niet zo makkelijk genezen en er is meer kans op een infectie.
 

Gewrichten

Diabetes patiënten hebben meer kans op een verstijving van de gewrichten. Als er gewrichten in de voet zijn aangedaan zal het loop patroon gaan veranderen en kunnen er drukplekken, wondjes of eelt ontstaan. 

​

Verminderde spierwerking

Door de diabetes kunnen de kleine voetspiertjes hun werking gaan verliezen. De lange onderbeenspieren zullen de overhand krijgen en zullen de voetvorm veranderen. Klauw- en hamertenen ontstaan en de drukverdeling onder de voet zal veranderen. Ook dit geeft weer kans op drukplekken, eelt en wondjes.
Voor diabetes patiënten is het heel belangrijk dat zij regelmatig hun voeten laten screenen op veranderingen. Een therapiezool kan de drukplekken ontlasten en de voeten ondersteunen.

​

Algemeen advies

​

+

Draag goed passend schoeisel, zonder naden of stiksels. Vermijd drukplekken in de schoen.

Koop schoenen altijd in de middag. Dan zijn de voeten enigszins opgezet en voelt u beter of de schoen knelt. Controleer uw schoenen, voordat u deze aantrekt, altijd of er niks in de schoen zit waar u een wondje van kunt krijgen.

Draag sokken binnenste buiten zodat de naden niet kunnen knellen of koop sokken zonder naden.

Ga geregeld naar een medisch pedicure of een pedicure met diabetes aantekening.

Loop nooit zonder schoenen, ook niet als het heel warm weer is.

+

+

+

+

bottom of page