top of page

Pijn onder de voorvoet

Wat is metatarsalgie

Metatarsalgie is een verzamelnaam voor meerdere oorzaken van voorvoetpijn welke ontstaan door overbelasting van de kleine gewrichtjes in de voorvoet.

Meestal geven mensen aan dat ze een brandend of stekend gevoel hebben tijdens het lopen of staan, bij sommigen lijkt het alsof ze op een steentje lopen of dat de sok dubbel zit. Geregeld zie ik overmatige eeltgroei of zelfs likdoorns op de pijnlijke plekken.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaken zijn verkeerd schoeisel, verminderd vetpolster of een doorgezakte voorvoet.


Als we ouder worden, verminderd het vetkussentje onder onze voet. De gewrichtjes worden dan niet meer beschermd en worden pijnlijk. Omdat ons lichaam de gewrichtjes zal willen beschermen vormt het een eeltlaag.

Ook een doorgezakte voorvoet komt veel voor. De voetboog vermindert en de druk wordt niet meer gelijkmatig verdeeld onder de voorvoet. Sommige gewrichtjes zullen daardoor meer druk te verduren krijgen en raken overbelast.


Behandeling

In mijn praktijk zal ik eerst kijken naar de voetstand en de oorzaak proberen te achterhalen. Vaak verlicht een steunzool, met de juiste voorvoetondersteuning, al een groot deel van de klachten. Bij alle voetklachten zijn schoenen, naast steunzolen, heel belangrijk. Schoenen met een stugge loopzool en een afwikkeling in de zool zullen de gewrichtjes het beste ontlasten.

bottom of page