top of page

Jumpersknee; overbelasting van de kniepees

Wat is een jumpersknee

De patella (knieschijf) is een los botstuk wat zich in de pees bevindt welke loopt vanaf het bovenbeen tot net onder de knie. De irritatie (ontsteking) kan zich aan de bovenzijde van de patella of net er onder bevinden. Het komt vooral voor bij sporten waar veel gesprongen wordt, maar kan ook werk gerelateerd zijn.

Oorzaken

Irritatie aan de kniepees kan diverse oorzaken hebben. Sport gerelateerd kunnen explosieve acties of verkeerde sportschoenen een reden zijn. Ook anatomisch kunnen er oorzaken zijn. Denk maar aan te korte bovenbeenspieren of een afwijkende stand van de knie of de voet.


Klachten

Pijn aan de onder- of bovenzijde van de knieschijf, met name bij springen, afzetten, trap lopen of hardlopen. Vaak is de klacht langzaam ontstaan en wordt steeds erger. Er kan vochtophoping voorkomen en vaak is het gewricht stijf na inspanning. Pijnklachten kunnen afnemen tijdens warming-up, maar tijdens de inspanning weer terug komen.


Behandeling

In eerste instantie zal de behandeling bestaan uit rust. Afhankelijk van de oorzaak zal er een behandeling worden ingezet. Deze kan o.a. bestaan uit schoenadvies, fysiotherapie en/ of therapiezolen.

bottom of page