top of page

Ontstoken peesplaat

Wat is een fasciitis plantaris

Onder de voet loopt de fascia plantaris, een hele sterke peesplaat welke loopt van het hielbeen tot aan de bal van de voet. De peesplaat ondersteunt de voet en vangt de schokken van het lopen op. Door allerlei redenen kan de peesplaat gaan ontsteken dan spreekt men van een fasciitis plantaris. Deze blessure wordt vaak verward met een hielspoor.


Oorzaken

Overbelasting en/ of een standsafwijking van de voet zijn vaak de oorzaak. Ook bij mensen die ineens gaan hardlopen komt de blessure vaak voor.

Doordat de voet doorzakt komt de peesplaat onder grote spanning te staan. Hierdoor ontstaan er kleine scheurtjes op de plek waar de pees aan het bot vast zit.


Klachten

Deze ontsteking veroorzaakt pijn in de hiel, die soms uitstraalt naar de bal van uw voet of richting de achillespees. Een vaak gehoorde klacht is opstartpijn. De eerste stappen na een rustperiode zijn het pijnlijkst, na enkel stappen zakt de pijn weer wat weg, terwijl in de loop van de dag de pijn weer op komt zetten. In een verder stadium kan de peesplaat zich gaan verdikken en voelt de hiel warm aan.


Behandeling

Fasciitis plantaris komt vaak door een verkeerde stand van de voet. In eerste instantie zullen er therapiezolen aangemeten worden om de stand van de voet te corrigeren en de peesplaat te ontlasten. Daarnaast zal er een schoenadvies gegeven worden. Het is heel belangrijk dat u rust neemt, dit bevordert het genezingsproces.


Oefeningen

Na enige tijd verdwijnt de heftigste pijn. Dan kunt u gaan beginnen met het oprekken van de peesplaat en de peesplaat masseren. De doorbloeding komt hierdoor weer op gang, wat het genezingsproces bevordert.

bottom of page